Логістика авто в Україну під час війни: що змінилося?

Логістика авто в Україну під час війни: що змінилося?

Із початком повномасштабного вторгнення росії, українські порти перебувають під блокадою. Оскільки це був основний шлях доставки  великих вантажів в Україну, постачання авто з-за кордону також стало на паузу. Згодом логістичні компанії взялися будувати нові шляхи для перевезення, таким чином вдалося вийти з кризисних ситуацій. Отже, сьогодні ми розкажемо як відбувається доставка авто в Україну та які зміни відбулися загалом в даній сфері.

Нюанси логістики 

Розпочнемо з найскладнішого - логістики. Наразі маршрут з доставки зрозумілий та оптимальний. Ми зуміли підлаштуватися до нових умов та знайти спосіб обійти блокаду наших портів. Сьогодні вантаж проходить шлях через порти сусідніх країн Європи, звідки автовозами їде до України, переважно через західний кордон.

Нові особливості в логістиці авто

Разом з новими шляхами логістики авто, виникли додаткові особливості, які ми зібрали, базуючись на власному досвіді.
Тож наразі діє обмеження у часі роботи портів Європи та агентів (переважно робочий час у Європі до 16:00). У зв'язку з обмеженим часом руху вантажного транспорту на території України через комендантську годину та черги на кордоні,  збільшився час на автодоставку вантажів по території України. Крім того, через зростаючу зовнішню діяльність,  збільшився час на оплату міжнародних валютних рахунків, у зв'язку з банківськими перевірками кожної валютної операції та запитом банків  додаткових підтверджуючих документів.

Всі ці пункти ускладнюють процес роботи для логістів, проте при правильному плануванні та уважній роботі, ці зміни майже не відчутні для замовника автівки.


Для експедирування та митного оформлення авто потрібні наступні документи:

 ⁃ комерційний інвойс;

 ⁃ сертифікат походження (для нових авто);

 ⁃ сертифікат зняття з обліку авто (для вживаних авто);

 ⁃ контракт, специфікація,  пакувальний лист (для юридичних осіб);

 ⁃ MSDS – сертифікат безпечності від виробника (для електрокарів).

Питання термінів логістики

Найчастіше наших клієнтів цікавить саме питання часу доставки авто. 

Питання вартості

Через перерозподіл навантаження збільшилась вартість послуг експедирування в портах Європи. Також зросла вартість наземної доставки на автовозах / евакуаторах. На це вплинуло зростання попиту на даний тип перевезення, збільшення відстані для перевезення (раніше авто доставляли на транспорті з портів України, а тепер маршрут веде з країн Європи). Крім того, з’явилася витрати оформлення додаткових документів (наприклад, транзитна декларація Т1);

Як ми бачимо, зміни, що відбулася є логічними наслідками нового логістичного маршруту.

Яка існує вигода для оптових клієнтів

Достатньо цікаве питання для обговорення. З нашого досвіду ми знаємо, що великим партіям відправлення віддається пріоритет на вільні місця на судні. Скорочують терміни завантаження авто в контейнер та його відправлення. Оскільки контейнер завантажується одразу, не потрібно очікувати, коли збереться 3-4 авто для завантаження контейнера. Далі на відправку авто великими партіями, партнери можуть надавати спеціальні тарифи на експедирування та автодоставку, що позитивно впливає на кінцеву вартість для споживача.

Ці тезіси наглядно демонструють, чому вигідно перевозити автівки з-за кордону з компаніями, які активно продовжують займатися викупом авто “під ключ” навіть під час війни.