ЛОГІСТИКА У ВОЄННІ ЧАСИ: ПЕРСПЕКТИВИ УКРАЇНСЬКОГО ЕКСПОРТУ

ЛОГІСТИКА У ВОЄННІ ЧАСИ: ПЕРСПЕКТИВИ УКРАЇНСЬКОГО ЕКСПОРТУ

Становлення логістики у воєнні часи

З початком повномасштабного вторгнення Росії,  логістика в Україні зазнала значних змін. Перші місяці було повне нерозуміння ситуації: які маршрути працюють; що робити з вантажем, який залишився в порту; куди приходитимуть вантажі морським транспортом, які ще в дорозі. Усім логістичним компаніям необхідно було максимально швидко підлаштовуватися під нові реалії та знайти шляхи вирішення  проблем, що склалися.

З часом більшість контейнерних вантажів було вивантажено в румунському порту Констанца, що призвело до перевантаження термінала та величезних затримок, які сягали від 1 до 4 місяців. 

Крім того, румунські компанії виявилися не готовими до таких обсягів вантажу, тому контейнери почали перенаправлятися до польських портів Гданську та Гдині, але і там ситуація з заторами повторилася.
Згодом нові логістичні ланцюги були налагоджені в роботі, проте повсякчас продовжують виникати труднощі у перевезенні.

 

З якими проблемами стикаються перевізники сьогодні?

Сьогодні маршрути більш-менш налагоджені, однак залишається одна вагома проблема - черги на кордоні, які, на жаль, найближчим чином нікуди не зникнуть. 

На допомогу прийшов застосунок єЧерга, який дав можливість зробити чергу на прикордонних переходах більш цивілізованою та контрольованою.

Процес ускладнює і відсутністю змін у законодавстві митниці. Не дивлячись на підписані угоди, наприклад, про безмитний простір в ЄС, жодних змін в кращу сторону не відбулося. Також з листопада 2023 року не працюватимуть попередні митні декларації типу «ЕА», а митне оформлення експорту без заїзду на митницю буде скасовано.

Внаслідок цього збільшуються часові та фінансові витрати на логістику у порівнянні з довоєнними часами, що для українського бізнесу є додатковим фінансовим навантаженням.

 

Які маршрути після війни залишаться перспективними?

Україна сьогодні через війну має обмежені логістичні можливості. Проте вже зараз стає зрозумілим, що в майбутньому наші товари будуть рухатися в основному саме на захід – до Європейського Союзу. Тому постає перспектива максимально розширювати автомобільні переходи та пункти пропуску в напрямку ЄС, збільшувати залізничну логістику через сухі порти та вузли перевантаження на вузьку колію. Проте найбільш оптимальними маршрутами в нашій країні залишатимуться Одеський, південний та Чорноморські порти, як це було раніше, оскільки вартість логістики на цей час через нові маршрути значно перевищує вартість, яка була утворена при використанні портів великої Одеси.

Навіть коли ми відновимо роботу портів, розвинена логістика з ЄС стане фундаментом для економічної інтеграції України в європейську економіку.

 

Експорт зерна. Статистика. Перспективи для України

Найбільш експортованими товарами серед секторів залишається агро- та харчова продукція, що становить 53% від загального експорту товарів у 2022 році. Кукурудза та пшениця – два основні українські експортні продукти.

На діаграмі ми спостерігаємо, що лідером в експорті товарів за підсумками минулого року став морський транспорт з 53,86 млн тонн. На другому місці – залізниця (33,73 млн тонн). На третьому – автомобільний транспорт (12 млн тонн).

Перший квартал 2023 року був достатньо успішний. У січні – червні 2023 року експорт товарів з України становив $19,4 млрд, або 85,7% від показника минулого року. Основу експорту складали три групи товарів: зернові культури (30,7 % від загального товарного експорту України),  жири й олії (частка яких становила 14,2 %) та насіння і плоди олійних рослин (з часткою у 8 %).  Стабільний експорт зазначених трьох товарних груп здійснюють через реалізацію Чорноморської зернової ініціативи, а також через постачання до сусідніх з Україною країн ЄС.

Перемінно стабільну ситуацію знов порушила рф. У липні після офіційного виходу із Зернової угоди, вона атакувала портову інфраструктуру півдня України, що призвело до повної дестабілізації експорту зерна та знищення 220 тис. тонн продовольства. Наразі усі аграрії чекають на відновлення Зернової угоди або робочої альтернативи.

 

Складності для експортерів та рекомендації щодо їх мінімізації від ITL

З досвіду ITL у значних перевезення імпорту та експорту, ми можемо виділити наступні складності та шляхи вирішення.

Попри складності з експортом, які виникають через блокаду Зернової угоди з боку рф та обмежень в деяких країнах ЄС, наші аграрії продовжують продавати зерно. Ми в свою чергу, як логістична компанія, робимо усе можливе, щоб зробити цей процес оптимальним.

Ми вирішили  сформувати  низку рекомендацій, які допоможуть усім експортерам з логістикою їхнього вантажу.