Митниця підвищує вартість вантажу: що робити?

Митниця підвищує вартість вантажу: що робити?

Класична неприємна ситуація в міжнародній логістиці. Ви місяцями розраховуєте вартість товару, при цьому враховуєте всі фактори: ціна за товар, вартість доставки, митні платежі, часом навіть можливі ризики. І тут після подачі декларації вам повідомляють, що митниця підвищує вартість 😱

Іскра, буря, що робити ?! Inter Trans Logistics готові розповісти, що ж робити в такому випадку, але спершу трохи теорії.

Митна вартість - це вартість товару і сума всіх витрат, пов'язаних з доставкою його до кордону України. Митний кордон України в разі морських контейнерних перевезень імпорту - це порт, в який прибуває вантаж.

Митна вартість в першу чергу залежить від умов поставки, так як саме вони впливають на "складові" митної вартості, а саме додавання або віднімання витрат пов'язаних з:

 

  • доставкою товару (наземки, море, авіа, ж/д),
  • страхуванням вантажу
  • вантажними роботами на стороні відправника
  • упаковкою товару і вартістю пакувальних матеріалів

Повна інформація вказана в пункті 10 ст. 58 МКУ.

 

МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ МИТНОЇ ВАРТОСТІ:

У Митному Кодексі України прописані 6 методів визначення митної вартості.

 

1

метод (основний) - за ціною контракту:

Якщо товар був куплений за ціною 4 $ / кг і це зазначено в договорі, то саме ця цифра буде заявлена ​​як митна вартість товару.

2

метод - за ціною ідентичного товару:

Якщо товар завозився раніше і повністю один в один відповідає колишнім поставкам, то його ціна визначається аналогічно попередньому кейсу.

Інформація про вантаж (фізичні характеристики, якість і репутація товару на ринку, виробник і країна походження) зберігається в системі митних органів і використовується при наступних оформленнях.

3

метод - за ціною аналогічних товарів:

Товар, який завозився раніше і має схожі характеристики, виконує схожі функції, але може відрізнятись від попередніх оформлень. Наприклад, країна походження. Вартість товару з Німеччини буде відрізнятися від схожого товару з Китаю через іншу собівартість виробництва і поставки цієї продукції.

4/5

методи - шляхом віднімання або додавання вартості до товарів, які оцінюють:

Ці методи використовуються рідко, зважаючи на відсутність повної інформації у митного органу.

Так як при відніманні необхідно володіти ціновою інформацією на оцінювані товари на території України і також вартістю процесів, таких як вивантаження, навантаження, зберігання, перевезення, сума платежів податків сплачених за такими товарами.

 

А при додаванні митний орган повинен вимагати від виробника товару калькуляцію по виробництву і всім супутнім послугам і витрат пов'язаних з товаром, а також додатково запросити цінову інформацію з загальних витрат з доставкою, навантаженням, зберіганням товару. Але митний орган не має права змушувати або вимагати їх у нерезидента. Інформація, представлена ​​виробником товарів для цілей визначення митної вартості згідно з положеннями цієї статті, може бути перевірена в країні - виробника товарів уповноваженими органами України за згодою виробника і за умови повідомлення заздалегідь уряду країни - виробника товарів та за відсутності заперечень проти такої перевірки.

6

метод (резервний) - якщо жоден з вище перерахованих методів не може бути застосовАний:

Ґрунтується виключно на експертних оцінках і розрахунках. Для формування експертної оцінки використовується ціна, за якою такі товари продаються при звичайному ході торгівлі.

ЩО РОБИТИ, КОЛИ МИТНИЦЯ ПІДНІМАЄ ЗА ЦІНОЮ?

 

КОРЕКЦІЯ МИТНОЇ ВАРТОСТІ - це процедура, при якій митний інспектор коригує митну вартість вантажу. Відбувається в тому випадку, коли заявлена ​​ціна товару не відповідає тій, що є в базі у митних органів. У народі називається "підняття", так як в більшості випадків інспектори повідомляють про те, що заявлена ​​ціна нижче ринкової і вимагають її підвищення.

 

Декларанту виставляються "невідповідності" через які неможливо прийняти декларацію. Часом, необгрунтовані і нереалістичні.

 

В такому випадку у вас є два шляхи вирішення цієї ситуації:

 

1

Добровільно погоджуватися на підняття вартості

Що це дає? Ви розмитнюютесь вже за вартістю, яку виставила митниця, уникаєте "розборок" з інспектором і випускаєте вантаж з порту в найкоротші терміни. Але при цьому ви ризикуєте подаватися тепер завжди за цією ціною. Погодившись одного разу на "підвищення", ніколи не зможете розмитнити по правдивій адекватній вартості, так як загальна база цю цифру вже запам'ятала. Не виключено, що наступного разу вам знову висунуть розбіжності і оформлятися будете по ще більш високій ціні.

2

Відстоювати свою митну вартість

Що це дає? Зберігаєте свій вантаж від необґрунтованого підняття і економите кошти на митному оформленні, запобігаєте наступним спробам завищення вартості.

Важливо! Вантаж може затриматися на кордоні, поки ви ведете листування з Митницею. Це може привести до демереджу, якщо терміни використання контейнера маленькі.

Що потрібно зробити? Отримати офіційне рішення про підняття від митниці, оплатити виставлені платежі, оформитися, а після йти вже в суд і повертати свої кошти, так як є 90 днів на оскарження рішення митниці.

ЯК ОТРИМАТИ РІШЕННЯ ЗА ЦІНОЮ?

 

  • Незгода митного органу із заявленою митною вартістю
  • Отримання невідповідностей, виявлених митним органом
  • Підготовка відповіді на невідповідності + надання документів (ст.53)
  • Отримання консультації від митного органу
  • Отримання "Рішення по ціні"
  • Отримання картки відмови
  • Переподача ЕМД (електронної митної декларації) з урахуванням коригування митної вартості

 

Процес захисту ціни товару за вашим контрактом - абсолютно законний.

Багато хто недооцінює важливість цих дій, посилаючись на їх складність. Разом з досвідченими брокерами Inter Trans Logistics цей процес значно спрощується. Наші фахівці будуть діяти у ваших інтересах незалежно від обраного вами варіанту. Але набагато складніше буде в майбутньому, якщо не захищати свої інтереси і нести збитки в своєму бізнесі.