ЯК САМОСТІЙНО РОЗМИТНИТИ АВТО З США? (ВІДЕО)

ЯК САМОСТІЙНО РОЗМИТНИТИ АВТО З США? (ВІДЕО)

Митна служба України запустила онлайн-сервіс подачі декларацій для оформлення транспортних засобів фізичними особами. З його допомогою можна самостійно розмитнити своє авто з США чи Європи.

Максим Цибух, старший брокер Inter Trans Logistics, розбирався в деталях сервісу, на особистому досвіді оцінюючи переваги і недоліки особистого кабінету.

 

 

За допомогою цього сервісу можна:

  • подати попередню або основну декларацію;
  • дізнатися статус декларації і отримувати повідомлення про процес оформлення;
  • отримати оформлену Державну митну декларацію (ДМД) або картку відмови в цифровому варіанті

 

ЯК ЗАДЕКЛАРУВАТИ АВТОМОБІЛЬ САМОСТІЙНО?

 

 

1

РЕЄСТРАЦІЯ І ОТРИМАННЯ КЛЮЧА ДОСТУПУ

Щоб приступити до подачі декларації необхідно мати ключ (електронний цифровий підпис). Найпростіший варіант - отримати його в Приват24. У клієнтів, які його отримали в Приват24, це не зайняло більше 20 хвилин і ніяких питань не виникало.
А взагалі органи які можу видати ключ перераховані на "старті" в особистому кабінеті в розділі "Оберіть ЦСК".

2

ВХІД В ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Використовуємо ключ ЕЦП, завантажуючи його у спеціальній вкладці входу. Вводимо пароль. Після авторизації, автоматично підтягується інформація про декларанта.

3

ПЕРЕХІД В РОЗДІЛ "Ввезення легкового автомобіля"

Після входу в особистий кабінет, перед вами відкриється вікно з 4 групами різних інформаційних розділів. Обираємо в блоці "Громадянам" вкладку "Ввезення легкового автомобіля". Перед нами повторно відкривається інформаційний блок розділу.

4

ДЕКЛАРУВАННЯ

Внизу сторінки "Ввезення легкового автомобіля" знаходимо кнопку "Заповнення декларації" і переходимо до безпосереднього заповнення декларації для подачі. Нумерація пунктів при декларуванні йде не підряд.

У цій статті ми разом з Максимом покроково розбираємо і заповнюємо кожен пункт в тому порядку, в якому вони викладені в декларації:

 

[1] Тип деклараціі:

ЕЕ - попередня декларація

ДЕ - додаткова после попередньої

АА - основний без попередньої

 

Вказуєте той тип декларації, який підходить для вашого автомобіля. В нашому випадку це авто з США, тому тип декларації - АА (основна).

 

[A] Митниця оформлення:

Вказуємо на який саме митниці буде проходити процес оформлення.

 

Код місця оформлення:

У цій графі ми вказуємо місце, де фактично буде проходити митне оформлення авто. Важливо бути особливо уважними, так як при некоректному виборі коду вашу декларацію просто фізично не побачать. Уточнюємо у чергового в управлінні митниці або на сайті ДФС шукаємо контакти митного поста.

 

[29] Митниця на кордоні:

Митниця на кордоні - це прикордонний перехід в разі авто з Європи. Якщо авто з США, цю інформацію уточнювати у експедитора, який точно в курсі на якому посту розформований автомобіль.

 

[30] Місцезнаходження ТЗ:

Це місце фізичного перебування вашого автомобіля, тобто код майданчику / терміналу де фізично знаходиться автомобіль.

 

[21] Транспортний засіб на кордоні:

Цей пункт заповнюється у разі, якщо авто доставляється в Україну за допомогою іншого транспортного засобу (самоходом як, наприклад, авто з Європи). Вказуємо номер судна або автовозу. Інформацію беремо з наряду (внутрішньопортовий документ, який видається експедитором)

 

Країна ТЗ:

Це країна реєстрації транспортного засобу, на якому ваше авто потрапило в країну. Наприклад, країна судна - Лівія. ВАЖЛИВО! Не місце реєстрації або походження купленого авто, а саме судна або автовозу.

 

[8, 14] Імпортер / Декларант:

Блок, в якому вказуємо персональні дані власника ввезеного авто - ПІБ, ІПН, паспортні дані та прописку, номер телефону. Електронну пошту вказуємо ту, яку активно використовуємо, щоб в потрібний момент був доступ.

 

[31] Транспортний Засіб:

Статус: новий або б/у (старше або молодше 5 років). Наприклад, якщо авто 2014 року випуску, то тоді обираємо статус "Автомобіль використовувався 5 років чи більше"

 

Марка, модель, рік, номер кузова, VIN-код і тип двигуна: інформація вказується з технічного опису, наданого оцінювачем, тобто фахівці оцінки авто і комплектації. В цілому, замовляти експертизу не обов'язково, але інформація, яка внесена до декларації, повинна бути офіційно підтверджена.

№ двигуна вказуємо "немає даних", так як в більшості випадків ця інформація не надається і не є основною для подачі декларації. Якщо двигун в машині не міняли, то його номер можна не вказувати, так як в VIN ця інформація присутня. Але якщо у вас є номер двигуна, то зайвим він не буде.

 

ВАЖЛИВО!

Тип двигуна - один з дуже важливих пунктів. Обов'язково вказуйте правильний тип двигуна, так як від цієї інформації залежить сума митних платежів. Якщо двигун дизельний, а вказувався як "бензин", то за таку помилку декларант отримає Протокол про порушення митних правил і штраф в розмірі 300% "несплати митних платежів". Адже ставка акцизу на бензиновий і дизельний двигун відрізняється (бензин - ставка 50 євро, дизель - ставка 75 євро).

 

[35] и [38] Вага брутто и вага нетто:

Коли авто приходити в контейнері, то за фактом воно вважається "неупакованим", тому графи 35 и 38 збігаються. Інформація береться з коносамента.

 

Коносамент - це (фр. Le connaissement; англ. Bill of lading, B / L, BOL) - документ, що видається перевізником власнику вантажу. Засвідчує право власності на відвантаженій товар.

Список документів для митного оформлення авто.

 

[15] Країна відправлення:

Це країна відправлення вашого вантажу. Якщо ми говоримо про авто у контейнерах, то це США, Канада, ОАЕ, Корея.

 

[34] Походження, виготовлення:

Джерело інформації - VIN-код, так як перший символ відповідає країні походження.

 

Додаткові відомості:

Вказуємо тип кузова, виробника і додаткову інформацію про "свіжість" транспортного засобу (новий або б/у), а також про пошкодження (береться з технічного опису).

 

[33] Код товару:

Код товару визначається автоматично виходячи з даних, що зазначені вище (тобто: від/до 5 років, бензин/дизель/електрик, об'єм двигуна) про транспортний засіб.

Для власного спокою перевіряємо відповідність підібраному автоматично коду и опису по ньому, яке підтягується відразу після коду. За фактом інформація, яка надана автоматично, повинна повністю відповідати інформації про ваше авто.

 

[44] Додані документи:

У цій графі вказується інформація (код, номер документа, дата его створення) про документи, які використовують при митному оформленні цього авто.

 

Коди документів і їх характеристика:

0002 - сертифікат відповідності (наприклад, екологічним нормам Євро-2 або Євро-5)

0380 - інвойс

0705 - лінійний коносамент

0714 - домашній коносамент

0787 - наряд (внутрішні портовий документ експедитора)

0862 - документ, що підтверджує країну походження транспортного засобу

2800 - тайтл (тех. паспорт автомобіля)

3015 - технічний звіт про автомобіль

8016 - паспорт декларанта

9201 - платіжний документ в митницю

9000 - фотографії транспортного засобу

3000 - скрін з особистого кабінету (необхідний для підтвердження вартості авто на аукціоні)

 

ВИЗНАЧАЄМО МИТНУ ВАРТІСТЬ.

 

[44] Додані файли або фотографии:

У цій графі ми прикріплюємо всі використовані і описані вище документи і фото в цифровому вигляді. Прикріплюються по одному, максимум 20 шт і вага файлу не повинна перевищувати 500кб

 

УВАГА!

Зіткнулися в черговий раз з проблемою - якщо кріпити до декларації більше двох документів, то вибиває з особистого кабінету і доводиться набирати всю декларацію знов. Тому робочий варіант - прикріпити один якийсь документ, а решта після прийняття декларації докидати інспектору окремо. Але це займе більше часу і дуже незручно.

 

ВАРТІСТЬ:

[22] Валюта: вказуємо валюту, яка вказана в рахунку (валюта розрахунку)

[23] Курс: підтягується автоматично

[42] Фактурна вартість у валюті:

[43] Метод визначення митної вартості: орієнтуємося на главу 9 МКУ (ст. 58 і ст. 64)

[45] Митна вартість: це вартість товару, включно з витратами на доставку до кордону України, якщо вони не включені в основний рахунок. Вказуємо обов'язково в гривні за курсом НБУ на цей день.

 

[47] Розрахунок платежів:

У цій графі система автоматично підраховує суму митних платежів. У таблиці вказується вид, основа, ставка і остаточна сума до оплати.

 

Ввізне мито - це мито, яке дорівнює 10% від суми товару (авто).

Акцизний податок - розраховується на основі обсягу двигуна (CMQ) і його типу (бензин / дизель): (50EUR для бензину або 75EUR для дизеля) * кількість повних років авто * коефіцієнт об'єму двигуна.

Податок на додану вартість: ПДВ 20% виходячи з вартості авто, мита і акцизу.

коефіцієнт об'єму двигуна - це кількість куб.см /1000.

Детальніше читайте в статті "Розметнення авто з США. Як рахувати?"

5

ПОДАННЯ ДЕКЛАРАЦІЇ

Після того, як ми внесли всі необхідні дані, прикріпили файли і отримали розрахунок вартості, відправляємо нашу декларацію. Перш ніж це зробити, треба поставити галочки навпроти пунктів ознайомлення зі статтями 469, 470, 472, 481, 485 Митного Кодексу України та згоди на обробку персональних даних.

 

ВАЖЛИВО! зі статтями краще дійсно ознайомитися максимально докладно, так як незнання не звільняє від сплати штрафів.

ДУЖЕ ВАЖЛИВО!

Перед відправкою декларації, платіж, який дорівнює сумі митних платежів за декларацією, вже повинен бути відправлений на рахунок митниці. Якщо інспектор отримає декларацію без оплати (або з недоліком суми, наприклад, через різницю курсу), то подавати доведеться наново. Так як буде недостатньо коштів для списання платежів в повному розмірі.

 

Якщо інспектор не встиг прийняти декларацію в день подачі, її необхідно буде переподати на наступний день і перевірити чи достатньо грошей на вашому рахунку в митниці (нікуди дзвонити не треба, у вас же є платіжка на їх рахунок - їм зайде рівно стільки, скільки ви їм закине . Не потрібно переживати, якщо на рахунок закинули трохи більше грошей ніж списано в платіжках. Їх можна повернути, написавши офіційного листа в управління митниці оформлення.

6

ПЕРЕВІРКА СТАТУСУ декларації

Після того, як ми подали декларацію, нам висвічується повідомлення про те, що декларація була відправлена на обробку. Додаткові повідомлення не приходять, тому статус перевіряємо самостійно у вкладці зліва "Бізнес" -> "Мої Митні декларації"

7

Прийнята ДеклараціЯ

Коли наша декларація прийнята і схвалена інспектором, у вкладці "Мої Митні декларації" ви побачите статус "Оформлено" і додаткову інформацію про оформлення. Можна відкривати шампанське, ваша машина розмитнена.

ITL Блог

Високопотужні трансформатори для УкрЕнерго Високопотужні трансформатори для УкрЕнерго

  Нові реалії ставлять нові завдання перед ITL. На цей раз ми стали частиною Проєкту енергетичної безпеки від USAID*. ...

Детальніше
КЕЙС: АВІА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ МЕДИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ КЕЙС: АВІА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ МЕДИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ

Не дивлячись на сьогоднішні події в країні, бізнес продовжує розвиватися в абсолютно різних галузях. Зокрема відкриваються нові пр ...

Детальніше