Товар подвійного використання — як доставити вантаж в Україну?

Товар подвійного використання — як доставити вантаж в Україну?

Сьогоднішні реалії в Україні вимагають від нас швидкого реагування та неабиякої гнучкості, особливо це стосується логістики воєнного часу. 

Ми завжди прагнемо, щоб наші послуги були актуальними та корисними, тому сьогодні ми поговоримо про товар подвійного використання. Сподіваємося, що ця стаття допоможе Вам розібратися в цій непростій темі. 

Отже, ми зібрали з менеджерами найпопулярніші питання та відповіли на них сумісно з брокером.

1. Що таке товар подвійного використання?

Товари подвійного використання окремі види виробів, обладнання, матеріалів, програмного забезпечення і технологій, які можуть бути використані як у цивільних, так і військових цілях. Більш детальне визначення надано у Законі Україні від 20.02.2003р. № 549-IV.

До таких товарів відносяться окремі види сировини, матеріалів, обладнання, а також технології та науково-технічна інформація, які можуть бути застосовані під час створення:

  • озброєння та військової техніки;
  • ракетної / ядерної / хімічної / бактеріологічної зброї;

Ці види товарів строго регулюються зокрема і митними органами, оскільки їх можна класифікувати для цивільного використання, а потім трансформувати для військових цілей.

  1. 2. Приклади товару подвійного призначення

Повний перелік товарів визначається Кабінетом Міністрів України. Приклади товарів і технологій подвійного призначення включають:

  • GPS-системи; 
  • технології нічного бачення;
  • тепловізори;
  • дрони, “Безпілотні літальні апарати” (“БПЛА”), безпілотні “дирижаблі”;
  • бронежилети та компоненти для них;
  • системи зв’язку, обладнання, компоненти та аксесуари.                                                                   

3. Для кого актуально і чому?

Товар подвійного використання сьогодні особливо актуальний для: 

  • підприємців, що використовують подібні товари в цивільних цілях;
  • волонтерів, які забезпечують військових необхідним обладнанням;
  • журналістів, які беруть активну участь на передовій та ведуть інформативний фронт;

Звичайно сьогодні є деякі спрощення процедури митного оформлення для деяких категорій, про це ми розповімо далі.

  1. 4. Як отримати дозвіл на ввезення товару подвійного призначення?

Якщо Ви знаєте, що Ваш товар ідентифікується як товар подвійного призначення, Вам необхідно подати заявку до Державної служби експортного контролю України на отримання висновку або дозволу в залежності від режиму та об’єму це можна зробити як особисто, так і через офіційного представника від ITL. 

Після чого, вантаж має пройти обов’язкову експертизу, на підставі якої приймається рішення про можливість здійснення ввозу Вашого товару.

Важливо розуміти, що Ви маєте надати повну та достовірну інформацію про кінцеве використання товарів і гарантій їх використання виключно у заявлених цілях. Тільки в цьому випадку експортний контроль надасть висновок або дозвіл, для ввезення товару на територію України.  

Необхідний пакет документів включає:

  • Відомості про мету ввезення; 
  • Товаросупровідні документи (інвойс, контракт і т.д.);
  • Документ про походження товарів; 
  • Документація виробника (каталог товарів, технічний паспорт);
  • Зобов'язання імпортера та кінцевого споживача щодо використання товарів, які ввозяться в Україну; 
  • Копія довідки про ступінь секретності товару; 
  • Сертифікат кінцевого споживача;
  • Зобов'язання імпортера та кінцевого споживача не реекспортувати та не передавати отримані товари будь-кому, крім кінцевого споживача;
  • та інше.

Це лише частина документів, повний перелік та допомогу в оформленні Ви можете отримати від спеціалістів ITL.

  1. 5. Скільки днів триває розгляд заяв?

Строк розгляду заяв та прийняття рішення про видачу або відмову у видачі посвідчення про реєстрацію,  становить 30 робочих днів з дня надходження всіх необхідних документів, але не може перевищувати 60 робочих днів. Строки розгляду заяв на отримання висновку або дозволу, у залежності від митного режиму сягають від 15 днів до 90 днів.

  1. 6. Останні новини та оновлення стосовно товару подвійного призначення

4 квітня 2023 року Кабінет Міністрів України збільшив перелік товарів подвійного використання, необхідних для забезпечення обороноздатності нашої держави, імпорт яких на період дії воєнного стану здійснюється без дозвільних документів Державної служби експортного контролю України.

До переліку внесли: системи зв'язку, телеметричне обладнання, БпЛА, їх комплектуючі, засоби керування, камери, прилади нічного та телевізійного бачення, системи захисту інформації, а також відповідного програмного забезпечення тощо.

Проте є зауваження, зазначені вище товари ввозяться до України за умови оформлення українською стороною державних гарантій, зобов'язань щодо використання імпортованих товарів у заявлених цілях.

  1. 7. Як ITL може допомогти?

Імпорт товарів подвійного призначення дуже трудомісткий процес, в якому ми готові сприяти нашим клієнтам. Адже ми маємо достатній досвід у підготовці документів та ресурси, щоб доставляти та оформлювати товар подвійного призначення та гуманітарні вантажі.

Крім того, ми займаємося авіа доставкою, тому ми можемо організувати оптимальний варіант перевезення, який, по-перше, скоротить час очікування, а по-друге задовольнить потребу в найкоротший термін, що є надважливим в сьогоденні.

Якщо у Вас постало питання щодо ввезення/вивозу товарів подвійного призначення, зверніться до нас і наші спеціалісти нададуть усі відповіді.

 

ITL Блог

Високопотужні трансформатори для УкрЕнерго Високопотужні трансформатори для УкрЕнерго

  Нові реалії ставлять нові завдання перед ITL. На цей раз ми стали частиною Проєкту енергетичної безпеки від USAID*. ...

Детальніше
КЕЙС: АВІА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ МЕДИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ КЕЙС: АВІА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ТА ОФОРМЛЕННЯ МЕДИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ

Не дивлячись на сьогоднішні події в країні, бізнес продовжує розвиватися в абсолютно різних галузях. Зокрема відкриваються нові пр ...

Детальніше