Огляд ринку фрахту на зернові

Огляд ринку фрахту на зернові

Сьогодні ми хотіли б розповісти про поточну ситуацію на ринку фрахту суден. Оскільки ринок залишається досить закритим для зовнішнього глядача, важко називати чіткі цифри, проте загальна тенденція простежується. Останні місяці у зв'язку зі стабілізацією ситуації в Чорному морі та розуміння судновласників як працювати в даному регіоні за військових обставин ставки фрахту з України продовжують падати, повертаючи їх дедалі ближче до ставок довоєнного часу.

Попит наразі є досить низьким, а кількість відкритих суден залишається великою, але все більше прослідковується неготовність судновласників йти по ставкам які фрахтувальники постійно понижають. Враховуючі те, що ставки з інших портів наразі не нижчі, помітно відчувається тенденція на збереження теперішніх цін.

Огляд середземноморскього ринку наразі виглядає так:

Фрахт костера з зерновими культурами з портів Дунаю та портів великої Одеси до Мармари стабілізувався на рівні 16-17 USD/т, до східного узбережжя Греції – на рівні 19-21 USD/т. У напрямку східного Середземномор’я ставки закріпилися на рівні 21-23 USD/т. Вартість транспортування такої ж партії вантажу до Ізраїлю становить 25-26 USD/т. У напрямку портів східного узбережжя Італії та Іспанії фрахтові ставки стабілізувалися на рівні 24-26 USD/т і 29-30 USD/т відповідно.

У сегменті хендісайзів фрахт судна з зерновими культурами з портів великої Одеси до східного Середземномор’я стабілізувався на рівні 20 USD/т. Ставки фрахту для транспортування тієї ж партії до Іспанії та східного узбережжя Італії становлять 23-24 USD/т і 21-23 USD/т відповідно.
У сегменті барж серйозних змін не відбулося. Фрахт баржі з кукурудзою до Констанци тримається в межах 9-10 EUR/т, соняшнику до Русе – 15 EUR/т.

Перевезення на азіатський ринок навпаки зазнає підвищення середніх цін, оскільки 09.06.2024 року була чергова атака Хуситів в Аденській затоці. Відтепер конвой, який супроводжує суда, які проходять вздовж Йемену є обов’язковим, що значно підвищує ціну перевозки. Особливо це впливає на коастерні та судна розміров хендісайз.